Gluteenittomat jauhot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, koska tietoisuus keliakiasta, gluteeniyliherkkyydestä ja gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutuksista on lisääntynyt. Kaikki gluteenittomat jauhot eivät kuitenkaan ole samanlaisia, ja jotkut niistä voivat olla kalliita ja vaikeasti löydettävissä. Onneksi on monia luonnostaan gluteenittomia jauhoja, jotka ovat sekä edullisia että helposti saatavilla useimmissa supermarketeissa.

Tässä artikkelissa tutustumme viiteen monipuolisimpaan ja terveellisimpään luonnollisesti gluteenittomaan jauhoon, joita voi käyttää monenlaisissa resepteissä.

Kookosjauho: runsaskuituinen jauho

Kookosjauho valmistetaan hienoksi jauhetusta kuivatusta kookoslihasta, ja se on erinomainen kuitujen, proteiinin ja terveellisten rasvojen lähde. Se sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia triglyseridejä (MCT), jotka ovat terveellisiä rasvoja, jotka imeytyvät helposti elimistöön ja joilla on monia terveysvaikutuksia.

Kookosjauhossa on vähän hiilihydraatteja, ja sen mieto, hieman makea maku sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin.

Sitä käytetään yleisesti gluteenittomassa leivonnassa, ja se voidaan korvata vehnäjauholla suhteessa 1:4.

Mantelijauho: Pähkinäinen jauho

Mantelijauho valmistetaan valkaistuista manteleista, jotka on jauhettu hienoksi jauheeksi. Se sisältää runsaasti proteiinia, terveellisiä rasvoja ja kuituja, joten se on erinomainen valinta vähähiilihydraattista tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Mantelijauhossa on hieman makea, pähkinäinen maku, joka sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Sitä käytetään yleisesti gluteenittomassa leivonnassa, ja se voidaan korvata vehnäjauholla suhteessa 1:1 monissa resepteissä.

Kikhernejauho: proteiinipitoinen jauho

Kikhernejauho, joka tunnetaan myös nimellä grammajauho, valmistetaan jauhetuista kikherneistä, ja se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja rautaa. Sillä on hieman pähkinäinen maku ja tiivis rakenne, joten se sopii erinomaisesti suolaisiin ruokiin, kuten paistoksiin, soccaan ja pakoraan. Kikhernejauhoa käytetään yleisesti intialaisessa ja Lähi-idän keittiössä, ja se voidaan korvata vehnäjauholla suhteessa 1:1 monissa resepteissä.

Tattarijauhot: ravitsevia jauhoja

Nimestään huolimatta tattari ei ole sukua vehnälle, ja se on luonnostaan gluteenitonta. Tattarijauho valmistetaan tattarirouheesta jauhetuista tattarirouheista, ja se sisältää runsaasti kuitua, proteiinia ja tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja mangaania.

Sen maku on hieman pähkinäinen, ja sitä käytetään yleisesti pannukakkuihin, vohveleihin ja nuudeleihin. Tattarijauho voidaan korvata vehnäjauholla suhteessa 1:1 monissa resepteissä.

Maniokkijauho: viljaton jauho

Maniokkijauho valmistetaan maniokekasvin juuresta, ja se on suosittu gluteeniton vaihtoehto vehnäjauholle monissa osissa maailmaa. Se sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja kuituja, ja sen neutraali maku sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Maniokkijauhoa käytetään yleisesti afrikkalaisessa, latinalaisamerikkalaisessa ja karibialaisessa keittiössä, ja se voidaan korvata vehnäjauholla suhteessa 1:1 monissa resepteissä.