Bulletproof-kahvista, joka tunnetaan myös nimellä voikahvi, on tullut suosittu juoma terveysintoilijoiden ja ketogeenistä tai vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien keskuudessa.

Juoma valmistetaan sekoittamalla kahvia voin ja MCT-öljyn (keskipitkäketjuiset triglyseridit) tai kookosöljyn kanssa, jolloin syntyy kermainen, vaahtoava juoma, jota mainostetaan sen energiaa lisäävistä ja rasvaa polttavista ominaisuuksista.

Tässä artikkelissa perehdymme bulletproof-kahvin hyötyihin ja haittoihin sekä siihen, miten sitä voi valmistaa kotona.

Mikä on Bulletproof-kahvi?

Bulletproof-kahvin on luonut Dave Asprey, Bulletproof-brändin perustaja. Juoman ideana on korvata perinteinen aamiainen runsasrasvaisella ja vähähiilihydraattisella vaihtoehdolla, joka pitää sinut energisenä ja keskittyneenä tuntikausia. Bulletproof-kahvin resepti sisältää tyypillisesti seuraavat ainesosat:

  • 1 kuppi tuoretta kahvia
  • 1-2 ruokalusikallista suolaamatonta, ruohovoita tai gheetä
  • 1-2 ruokalusikallista MCT-öljyä tai kookosöljyä

Nämä ainekset sekoitetaan keskenään tehosekoittimessa tai vaahdottimella, kunnes ne ovat sileitä ja kermaisia. Tuloksena on vaahtoava, lattea muistuttava juoma, joka sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja ja kofeiinia.

Bulletproof-kahvin edut

Lisääntynyt energia ja keskittyminen

Yksi bulletproof-kahvin tärkeimmistä eduista on sen kyky lisätä energiaa ja keskittymistä. Kahvin sisältämä kofeiini stimuloi keskushermostoa, ja juoman runsas rasvapitoisuus tarjoaa tasaisen energianlähteen koko päiväksi. Erityisesti MCT-öljy on rasvatyyppi, joka muuttuu maksassa nopeasti ketoneiksi ja tarjoaa aivoille helposti saatavilla olevan energianlähteen.

Painonpudotus

Bulletproof-kahvia mainostetaan myös sen mahdollisista laihdutushyödyistä. Juoman korkea rasvapitoisuus voi auttaa tuntemaan olon kylläiseksi ja tyytyväiseksi, mikä vähentää houkutusta napostella päivän mittaan. Lisäksi MCT-öljyn on osoitettu lisäävän aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, mikä voi auttaa painonpudotuksessa.

Bulletproof-kahvin haitat

Korkea kaloripitoisuus

Yksi bulletproof-kahvin mahdollinen haittapuoli on sen korkea kaloripitoisuus. Yksi kupillinen bulletproof-kahvia voi sisältää jopa 400 kaloria, mikä ei välttämättä sovi kaikkien päivittäiseen kaloritarpeeseen. On tärkeää ottaa huomioon juoman kaloripitoisuus, kun sisällytät sen ruokavalioosi.

Korkea tyydyttyneen rasvan pitoisuus

Bulletproof-kahvi sisältää myös runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka tulevat pääasiassa reseptissä käytetystä voista tai gheestä. Vaikka viimeaikaiset tutkimukset ovat kyseenalaistaneet ajatuksen, että tyydyttynyt rasva on haitallista, on silti tärkeää käyttää sitä kohtuudella ja tasapainoisen ruokavalion yhteydessä.

Kustannus

Lopuksi luodinkestävän kahvin valmistus voi olla kallista, koska korkealaatuiset raaka-aineet, kuten ruohovoi ja MCT-öljy, voivat olla kalliita. On tärkeää ottaa huomioon kustannukset, kun sisällytät luodinkestävää kahvia päivittäiseen rutiiniin.