Ghee, joka tunnetaan myös nimellä kirkastettu voi, on intialaisen ruoanlaiton peruselintarvike, ja sitä on käytetty ayurvedisessa lääketieteessä tuhansia vuosia. Sitä valmistetaan hauduttamalla voita, kunnes maidon kiinteät aineet irtoavat rasvasta, jolloin syntyy kirkasta, kultaista nestettä. Gheellä on pähkinäinen maku ja korkea savupiste, mikä tekee siitä suositun ruokaöljyn.

Ravitsemukselliset hyödyt

Ghee on runsas vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten A-, E- ja K-vitamiinin sekä voihapon, lähde,Kaikista ghee:n tarjoamista eduista vaikuttavin on ehkä sen ravintotiheys. Ghee on runsas vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten A-, E- ja K-vitamiinin, sekä voihapon lähde, joka on yhdistetty ruoansulatuskanavan terveyteen ja tulehdusten vähentämiseen. Seuraavassa tarkastellaan tarkemmin joitakin gheestä löytyviä keskeisiä ravintoaineita:

  • A-vitamiini: Ghee on rikas A-vitamiinin lähde, joka on elintärkeä näkökyvyn, ihon ja immuunijärjestelmän toiminnan ylläpitämisessä. A-vitamiini on myös välttämätöntä terveelle kasvulle ja kehitykselle.
  • E-vitamiini: Antioksidanttina E-vitamiini auttaa suojaamaan elimistöä vapailta radikaaleilta, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa sairauksia. Se tukee myös tervettä ihoa ja immuunijärjestelmän toimintaa.
  • K-vitamiini: Ghee on hyvä K-vitamiinin lähde, jota tarvitaan veren hyytymisen ja luuston terveyden kannalta. K-vitamiinin on myös todettu olevan yhteydessä sydänsairauksien pienentyneeseen riskiin.
  • Voihappo: Tätä lyhytketjuista rasvahappoa tuottavat suolistobakteerit, kun ne fermentoivat ravintokuitua. Se on yhdistetty useisiin terveysvaikutuksiin, kuten tulehduksen vähentämiseen, suoliston terveyden parantamiseen ja paksusuolen syövän ehkäisyyn.

Ghee ei myöskään sisällä laktoosia eikä kaseiinia, jotka ovat maidon osia ja jotka voivat aiheuttaa joillekin ihmisille ruoansulatusongelmia. Tämä tekee gheestä sopivan vaihtoehdon niille, joilla on laktoosi-intoleranssi tai maitoallergia.

Vaikka ghee sisältää runsaasti rasvaa, on syytä huomata, että kaikki rasvat eivät ole samanarvoisia. Ghee koostuu pääasiassa tyydyttyneistä ja kertatyydyttymättömistä rasvoista, jotka on yhdistetty useisiin terveysvaikutuksiin. Näitä ovat muun muassa parempi sydänterveys, tulehdusten väheneminen ja aivojen toiminnan paraneminen.

Kuten kaikkia rasvoja, myös gheetä tulisi tietysti nauttia maltillisesti osana tasapainoista ruokavaliota. Mutta gheen sisällyttäminen ruoanlaittorutiineihisi voi tuoda aterioihisi makua ja ravintoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ghee on ravitseva ja maukas vaihtoehto voille tai muille ruokaöljyille. Sen runsas ravintoaineprofiili ja laktoosin ja kaseiinin puuttuminen tekevät siitä sopivan vaihtoehdon niille, joilla on ruokavaliorajoituksia. Kun seuraavan kerran olet keittiössä, harkitse tavallisen ruokaöljyn tai voin vaihtamista gheeen ja hyödynnä sen tarjoamat terveyshyödyt.