Syömämme ruoka hajoaa glukoosiksi, joka on elimistömme pääasiallinen polttoaineen lähde. Glykeeminen indeksi (GI) on työkalu, jolla mitataan, kuinka nopeasti hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa verensokeria.

On tärkeää ymmärtää glykeeminen indeksi ja sen merkitys, jotta voi tehdä terveellisiä elintarvikevalintoja ja hallita tiettyjä sairauksia.

Mikä on glykeeminen indeksi?

Glykeeminen indeksi (GI) on numeerinen arvo, joka annetaan elintarvikkeelle sen perusteella, kuinka nopeasti se nostaa verensokeria. Asteikko vaihtelee 0:sta 100:aan, ja puhtaan glukoosin GI-arvo on 100. Korkean GI-arvon (70 tai yli) omaavat elintarvikkeet sulavat ja imeytyvät nopeasti, mikä aiheuttaa nopean ja dramaattisen verensokerin nousun.

Elintarvikkeet, joiden GI-arvo on alhainen (55 tai alle), sulavat ja imeytyvät hitaammin, jolloin verensokeri nousee hitaammin ja asteittain.

Glykeeminen kuormitus vs. glykeeminen indeksi

Glykeeminen kuorma (GL) on toinen työkalu, jolla mitataan elintarvikkeen vaikutusta verensokeriin. Siinä missä glykeeminen indeksi mittaa hiilihydraattipitoisen ruoan laatua, glykeeminen kuorma mittaa määrää.

Siinä otetaan huomioon sekä elintarvikkeen glykeeminen indeksi että hiilihydraattimäärä annoksessa. Elintarvikkeilla, joilla on korkea glykeeminen indeksi ja suuri annoskoko, on korkea glykeeminen kuorma, kun taas elintarvikkeilla, joilla on alhainen glykeeminen indeksi ja pieni annoskoko, on alhainen glykeeminen kuorma.

Miksi glykeeminen indeksi on tärkeä?

Glykeeminen indeksi on tärkeä useista syistä:

  • Verensokerin hallinta: Diabetesta sairastaville vakaiden verensokeritasojen ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää sairauden hallinnan kannalta. Elintarvikkeet, joiden GI-arvo on alhainen, voivat auttaa estämään verensokerin piikkejä, kun taas elintarvikkeita, joiden GI-arvo on korkea, tulisi nauttia maltillisesti.
  • Painonhallinta: Tämä voi auttaa painonhallinnassa, sillä ruoat, joilla on alhainen GI-arvo, voivat auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa kylläisemmäksi pidemmän aikaa. Korkean GI-arvon omaavat elintarvikkeet voivat aiheuttaa nopean verensokerin nousun, jota seuraa romahdus, mikä voi lisätä näläntunnetta ja ylensyöntiä.
  • Energiatasot: Sen sijaan korkean GI:n elintarvikkeet voivat aiheuttaa nopean energiapuuskan, jota seuraa väsymys ja uneliaisuus.
  • Sairauksien ehkäisy: Tyypin 2 diabeteksen, sydänsairauksien ja joidenkin syöpätyyppien kaltaisten sairauksien riski voi tutkimusten mukaan kasvaa, jos ruokavaliossa on paljon korkean GI-arvon elintarvikkeita.