Ihminen on hyvin kokonaisvaltainen elävä olento. Jotta pystyy elämään hyvää elämää vaikeuksista huolimatta, pitää loppujen lopuksi olla aika hyvä itsekuri. Itsekurin avulla, elämä voi maistua monin kerroin paremmalta. Jos se puuttuu, moni asia vain menee sinne minne tuuli vie, eikä itselle tule hallinnan tunnetta, joka taas osaltaan aikaansaa onnellisuutta. Erityisesti nuorilla, itsekuriin liittyvät asiat ovat usein kadoksissa.

Tämä voi johtua ympäristöstä, kavereista, perhetilanteesta, maailman tilanteesta tai ihan vain nuoren läpikäymästä murrosiästä. Siihen ei välttämättä ole yhtä syytä, mutta jos itsekuri jossakin määrin on hyvällä mallilla tai voidaan saada paremmalle tasolle, se varmasti auttaa tuntemaan onnea useammin.

Mitä itsekuri tarkoittaa arjessa

Usein ajatellaan, että itsekuri on todella tiukkoja rajoja ja vaatimuksia, joista ei saa lipsua piirun vertaa. On hyvä kysymys, tarkoittaako se juuri tuota. Voisiko itsekurin ajatella hiukan laajemmin niin, että se on enemmänkin tavoitteiden asettamista vaikkapa päiväkohtaisesti ja niihin pyrkimistä fokusoidusti niin, että ei harhaudu paljonkaan tekemään muuta. Se mikä aikataulu tai millä tavalla tavoitteisiin pääsee, ei varmasti ole niin oleellista.

Tavoitteiden saavuttaminen, vaikkapa vain pienten päiväkohtaisten tavoitteiden, saa aikaan hyvän mielen ja kivan oksitosiiniruiskeen. Sen varassa on hyvä mennä loppu päivä. Pienet tavoitteet voivat olla esimerkiksi astianpesukoneen tyhjennyt ja täyttö, jokin liikunta ja muutamien tiettyjen työtehtävien tekeminen. Kun nämä on saanut tehtyä, ne voi ruksata pois omalta tavoitelistalta ja sillä tavalla saada aikaan hyvää oloa.

Itsekuri nuorten elämässä

Monilla nuorilla nykypäivänä on jollakin tavalla tavoitteet hukassa. Suomessa uudet opetussuunnitelmat, jotka ovat viime vuosina tulleet käyttöön, ovat vaatineet entistä enemmän itsenäisyyttä hyvin varhain ja jossakin määrin myös epävarmuutta nuorten elämään. Nuoret joutuvat varhaisessa vaiheessa päättämään, mitä aikovat tehdä.

Sen perusteella pitää tehdä kurssivalintoja, ja samaan aikaan koulutyöt, kokeet, projektit ja opetussuunnitelmassa olevat tavoitteet painavat päälle. Tähän mukaan vielä jatkuva informaatiovirta ja sosiaalisen median tuomat paineet, ei ole mitenkään ihmeellistä, että tavoitteiden asettaminen ja niissä pysyminen, vaativat todella paljon. Nuoret ovat enemmän ja yhä nuorempana itsensä johtajia, kuin ennen. Itsekuri voikin olla juuri sitä, että selviää tästä viidakosta niin, että pystyy asettamaan omat tavoitteet ja pysymään niissä. Tapahtui ympäristössä mitä tahansa. Se voi olla päivätasolla tai se voi olla vuositasolla. 

Miten jaksaa

Jaksaminen on monen asian summa. Perusasiat täytyy luonnollisesti olla kunnossa aivan aluksi, mikä tarkoittaa ravinto, lepo ja liikunta. Mikäli nämä eivät ole kunnossa, tuskin jaksaa miettiä minkäänlaisia tavoitteita arkeen. Tähän päälle sosiaaliset suhteet, niin elämä on varmasti mielekästä. Monet nuoret suunnittelevat itselleen säännöllisin väliajoin jotakin kivaa tekemistä. Jokin tulevaisuuden kiva tapahtuma vaikkapa konsertti, bileet, jokin kilpailu harrastuksen parissa tai matka, voivat toimia motivaattorina.

Kun on jotakin mukavaa suunnitelmissa, jota odottaa, jaksaa arjen askareet paljon paremmin. Sama toimii myös aikuisilla. Jos on jotakin mitä odottaa, arjen todella jaksaa huomattavasti paremmin. Positiiviset elämykset ja tapahtumat lisäksi muodostavat kivoja muistoja, joita muistella. Valokuvien ja videoiden ottaminen ja niitä jälkeenpäin katsominen, antavat hyvää mieltä ja lisäävät hyvän olon tunnetta.

Yhteenvetona omaa hyvää oloa voi pitää yllä erilaisilla tavoitteilla ja itsekurilla

Tavoitteet voivat olla vaikkapa hyvin pieniä jokapäiväiseen elämään liittyviä tai pitkän tähtäimen tavoitteita tai molempia. Pääasia, että niitä asettaa. Mieli alkaa työskennellä automaattisesti tavoitteita kohti myös tiedostamatta. Monet manifestointimenetelmät perustuvat juuri tähän. Se mihin fokusoit ajatuksesi, saa enemmän painoarvoa ja kasvaa.

Lisäksi siitä tulee uskomatonta hyvän olon tunnetta, kun saa pieniäkin tavoitteita saavutettua ja pystyy ruksaamaan niitä yli omalta tavoitelistalta. Siksi tavoitteet kannattaa myös aina kirjoittaa ylös. Päivän tavoitteet voi miettiä jo edellisenä iltana tai viimeistään heti aamulla. Tämä on kokeilemisen arvoinen asia ja toimii tunnetusti erittäin hyvin jokaisella ihmisellä, nuorella tai aikuisella. Tavoitteet on miettiä myös pelimaailmaan. Siinä tavoitellaan saavutuksia usein tasolta toiselle kuten book of dead rtp Kun saavutetaan yksi tavoitetaso, pystytään siirtymään seuraavalle haastavammalle tasolle.

Jokaisen tason saavuttamisesta seuraa hyvän olon tunnetta. Ajatukset alkavat kohdistua aina seuraavaan tavoitteeseen, kunnes huomaa, että tavoitteet on saavutettu ja voi siirtyä kokonaan haastavampiin tavoitteisiin. Täytyy aina tietysti huomioida, että ilman työtä, tavoitteita ei saavuteta. Sen kannalta on hyvä olla realistinen.