Keliakia ja gluteeniyliherkkyys ovat kaksi sairautta, joihin liittyy intoleranssi gluteenille, joka on vehnän, ohran ja rukiin proteiini. Näihin sairauksiin sairastuu miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, mutta monet eivät vieläkään tunne niiden oireita, diagnoosia ja hoitovaihtoehtoja.

Tässä artikkelissa tutustumme keliakiaan ja gluteeniyliherkkyyteen perusteellisesti, mukaan lukien niiden syyt, oireet, diagnoosi ja hoitovaihtoehdot.

Mitä keliakia on?

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa ruoansulatuskanavaan. Kun keliakiaa sairastavat kuluttavat gluteenia, heidän immuunijärjestelmänsä reagoi hyökkäämällä ohutsuoleen, mikä johtaa tulehdukseen ja suolilihasten vaurioitumiseen.

Suolilihakset ovat pieniä, sormimaisia ulokkeita, jotka reunustavat ohutsuolta ja auttavat imeytymään ravinteita ruoasta.

Ajan myötä tämä vaurio voi johtaa aliravitsemukseen ja moniin muihin terveysongelmiin.

Keliakiaa sairastaa arviolta noin 1 prosentti maailman väestöstä, ja diagnoosin saavat todennäköisemmin naiset kuin miehet. Sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa, vauvasta vanhuuteen, ja oireet voivat vaihdella suuresti yksilöiden välillä.

Keliakian diagnoosi

Keliakian diagnosointi voi olla haastavaa, sillä oireet voivat olla epämääräisiä ja muistuttaa muita ruoansulatuskanavan häiriöitä. Verikoe on yleensä ensimmäinen askel keliakian diagnosoinnissa.

Testissä etsitään korkeita gluteenin vasta-aineita, joita syntyy, kun immuunijärjestelmä hyökkää ohutsuoleen. Jos verikoetulos on positiivinen, diagnoosin varmistamiseksi voidaan tehdä ohutsuolen koepala.

Keliakian hoito

Keliakian ainoa hoito on noudattaa tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota. Tämä tarkoittaa kaikkien vehnää, ohraa ja ruista sisältävien elintarvikkeiden ja tuotteiden välttämistä. Lisäksi keliakiaa sairastavien on varottava ristikontaminaatiota, sillä pienikin määrä gluteenia voi laukaista reaktion.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen voi olla monille haastavaa, sillä gluteeni on yleinen ainesosa monissa elintarvikkeissa, kuten leivässä, pastassa ja leivonnaisissa. Oikean tuen ja resurssien avulla on kuitenkin mahdollista ylläpitää terveellistä, gluteenitonta elämäntapaa.

Mikä on gluteeniyliherkkyys?

Gluteeniyliherkkyys, joka tunnetaan myös nimellä ei-keliaakinen gluteeniyliherkkyys, on tila, jossa henkilöillä on keliakian kaltaisia oireita, kun he käyttävät gluteenia, mutta heillä ei ole samanlaista immuunivastetta tai ohutsuolen vaurioita. Gluteeniyliherkkyyttä esiintyy arviolta jopa 6 prosentilla maailman väestöstä, ja sitä voi esiintyä missä iässä tahansa.

Gluteeniyliherkkyyden diagnosointi

Gluteeniyliherkkyyden diagnosoiminen voi olla haastavaa, sillä tilalle ei ole olemassa erityistä testiä. Diagnoosi tehdään yleensä sulkemalla pois muut sairaudet, kuten keliakia tai vehnäallergia. Gluteenitonta ruokavaliota voidaan suositella, jotta nähdään, paranevatko oireet, ja sitten gluteenia voidaan ottaa uudelleen käyttöön, jotta nähdään, palaavatko oireet.