Kurkuma Tuo Ihmiselle Todellista Hyötyä

Kurkuma on mauste, jota on käytetty vuosisatojen ajan ayurvedisessa ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sen tulehdusta ehkäisevien ja antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi. Kurkuman tärkein aktiivinen ainesosa on kurkumiini, jonka mahdollisista terveyshyödyistä on tehty lukuisia tieteellisiä tutkimuksia. Tässä artikkelissa tarkastelemme kurkuman ja sen pääkomponentin kurkumiinin hyötyjä ihmisen terveydelle.

Kurkuman esittely

Kurkuma on mauste, joka on peräisin inkivääriin kuuluvan Curcuma longa -kasvin juuresta. Kurkumaa on käytetty intialaisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä tuhansia vuosia erilaisten vaivojen hoitoon ruoansulatusongelmista hengitystieongelmiin.

Kurkumaa käytetään laajalti ruoanlaitossa, erityisesti intialaisessa ja Lähi-idän keittiössä, lisäämään ruokien makua ja väriä.

Sitä käytetään myös luonnollisena väriaineena tekstiileissä ja kosmetiikassa.

Kurkuma on kasvattanut suosiotaan viime vuosina mahdollisten terveyshyötyjensä, erityisesti tulehdusta ehkäisevien ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Katsotaanpa tarkemmin, miten kurkuma voi hyödyttää ihmisen terveyttä.

Tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet

Tulehdus on immuunijärjestelmän luonnollinen reaktio loukkaantumiseen tai infektioon. Krooninen tulehdus on kuitenkin yhdistetty useisiin terveysongelmiin, kuten niveltulehdukseen, sydänsairauksiin ja syöpään.

Kurkumiinin tärkeimmällä vaikuttavalla aineella, kurkumalla, on osoitettu olevan voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tutkimuksissa on havaittu, että kurkumiini voi estää tulehdusentsyymien ja sytokiinien toimintaa, jotka ovat vastuussa tulehdusreaktiosta.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiini oli yhtä tehokas kuin tulehduskipulääke vähentämään kipua ja turvotusta nivelreumapotilailla. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiini vähensi tehokkaasti tulehdusta potilailla, joilla oli haavainen paksusuolitulehdus.

Antioksidanttiset ominaisuudet

Antioksidantit ovat aineita, jotka suojaavat elimistöä oksidatiiviselta stressiltä, joka johtuu vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välisestä epätasapainosta elimistössä. Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa soluja ja edistää ikääntymistä ja sairauksia.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiini oli E-vitamiinia tehokkaampi estämään lipidiperoksidaatiota, joka on eräs solujen hapettumisvaurioiden muoto. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiini suojasi tehokkaasti hapettumisvaurioilta kroonista munuaissairautta sairastavilla potilailla.

Kurkuman mahdolliset terveyshyödyt

  • Kurkumaa on tutkittu laajasti sen mahdollisten terveyshyötyjen selvittämiseksi, ja tulokset ovat lupaavia. Seuraavassa on lueteltu joitakin kurkuman mahdollisia hyötyjä:
  • Saattaa vähentää sydänsairauksien riskiä: Kurkumiinin on osoitettu parantavan endoteelin toimintaa eli verisuonten kykyä laajentua ja supistua. Tämä voi johtaa parempaan verenkiertoon ja vähentää sydänsairauksien riskiä.
  • Saattaa parantaa aivojen toimintaa: Kurkumiinin on osoitettu lisäävän aivoista peräisin olevan neurotrofisen tekijän (BDNF) tasoja, joka on aivojen toiminnalle välttämätön kasvuhormoni. BDNF:n alhaiset tasot on yhdistetty masennukseen ja Alzheimerin tautiin.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *