Ylipaino johtaa muuttuneeseen energia-aineenvaihduntaan ja huonontuneeseen solujen insuliiniherkkyyteen. Eräät liikalihavuuden vastaiset lääkkeet ovat tulleet markkinoille ja niitä on alettu käyttää lihavuuden hoitoon esimerkiksi Amerikassa.

Max Planck -instituutissa Kölnissä Saksassa tutkijat aineenvaihdunnan tutkimusryhmässä ovat todistaneet, että lihavien ihmisten insuliiniherkkyyden muutokset vaikuttavat myös heidän kykyynsä oppia sensoriassosiaation kautta. Yksi annos liraglutide-lääkettä pystyi normalisoimaan nämä muutokset ja palauttamaan aivojen toimintaa entiselleen. 

Kun haluamme kontrolloida omaa käytöstämme, tarvitaan siihen aivojen kykyä muodostaa assosiaatioita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhdistämme ulkoisen stimuluksen siitä seuraavaan tapahtumaan (esim. hellan levy on punainen ja kuuma – voit polttaa kätesi). Näin aivot oppivat, mihin kyseinen stimulus yleensä johtaa. Assosiatiivinen oppiminen on perusteena aivosolujen yhteyksien muodostumiselle.

Tätä kaikkea ohjailee lähinnä aivojen dopamiinienergian keskus eli keskiaivot. Aivoalueella on useita reseptoreja, jotka toimibvat kehon signaalimolekyylien, kuten insuliinin, taustalla ja voivat tästä johtuen muuttaa käytöstämme kehon fysiologisten tarpeiden mukaan.