Jaggery (intialainen sokeri), joka tunnetaan myös nimellä jaggery tai gur, on perinteinen makeutusaine, jota on käytetty Intiassa vuosisatojen ajan. Se valmistetaan palmujen mehusta tai sokeriruo’on mehusta, joka keitetään paksuksi, tummaksi siirapiksi. Toisin kuin tavallinen sokeri, joka on pitkälle jalostettua ja josta on poistettu useimmat ravintoaineet, intialainen sokeri on käsitelty mahdollisimman vähän, mikä tarkoittaa, että se säilyttää monia luonnollisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Tässä artikkelissa tarkastelemme intialaisen sokerin terveyshyötyjä, sen valmistustapaa ja eroa tavalliseen sokeriin.

Intian sokerin terveyshyödyt

Intialainen sokeri on terveellisempi vaihtoehto tavalliselle sokerille, koska se on puhdistamatonta ja sisältää luonnollisia mineraaleja, kuten rautaa, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Tavallisen sokerin puhdistusprosessi poistaa suurimman osan näistä kivennäisaineista, joten sillä ei ole muuta ravintoarvoa kuin kaloreita. Intian sokerilla sen sijaan on alhainen glykeeminen indeksi, mikä tarkoittaa, että se ei aiheuta piikkiä verensokerissa. Sen uskotaan myös edistävän ruoansulatusta, ehkäisevän ummetusta ja parantavan suoliston yleistä terveyttä.

Miten intialaista sokeria valmistetaan?

Intialainen sokeri valmistetaan kiehauttamalla palmujen mehua tai sokeriruo’on mehua, kunnes se sakenee ja muuttuu tummaksi siirapiksi. Siirappi kaadetaan sitten muotteihin, joista valmistetaan harkkoja tai pyöreitä paloja, joita myydään markkinoilla tai käytetään ruoanlaitossa. Intian sokerin valmistusprosessi on perinteinen, ja sitä on harjoitettu Intiassa vuosisatojen ajan. Joissakin osissa Intiaa sokeria valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin, joihin kuuluu sokerimehun keittäminen suurissa, avoimissa kattiloissa tulen päällä.

Miten intialainen sokeri eroaa tavallisesta sokerista?

Suurin ero intialaisen sokerin ja tavallisen sokerin välillä on jalostusmenetelmä. Tavallinen sokeri on pitkälle jalostettua ja puhdistettua, mikä tarkoittaa, että siitä on poistettu suurin osa sen luonnollisista ravintoaineista. Intialainen sokeri on sitä vastoin käsitelty mahdollisimman vähän, mikä tarkoittaa, että siinä säilyy suurin osa sen luonnollisista vitamiineista ja kivennäisaineista. Intialaisella sokerilla on myös ainutlaatuinen makuprofiili, joka eroaa tavallisesta sokerista. Siinä on karamellimainen maku, jota usein kuvaillaan maanläheiseksi, pähkinäiseksi tai savuiseksi.

Miten intialaista sokeria käytetään ruoanlaitossa?

Intialaista sokeria voidaan käyttää ruoanlaitossa monin eri tavoin. Sitä voidaan raastaa, ajella tai pilkkoa pieniksi paloiksi ja käyttää makeutusaineena teessä, kahvissa ja muissa kuumissa juomissa. Sitä voidaan myös sulattaa ja käyttää siirappina pannukakkujen tai vohveleiden päälle. Intiaanisokeria voidaan käyttää myös tavallisen sokerin korvikkeena leivontaresepteissä. Koska sillä on voimakas makuprofiili, sitä on parasta käyttää resepteissä, jotka vaativat voimakasta makeutusainetta, kuten piparkakuissa tai hedelmäkakussa.