Luomu on termi, joka on tullut entistä tutummaksi keskusteluissa terveellisestä elämäntavasta ja ympäristöystävällisestä kulutuksesta.

Luomuruoan ja perinteisesti tuotetun ruoan terveellisyyden välillä on jo vuosia käyty kiivasta keskustelua. On tärkeää huomata, että termi  ”luomu” viittaa ruoan tuotantotapaan, ei välttämättä sen terveellisyyteen.

Miten luomuruoka tuotetaan perinteiseen verrattuna?

Muistutettakoon, että luomu viittaa maataloustuotantoon, jossa käytetään luonnonmukaisia menetelmiä. Tämä tarkoittaa, että viljelyssä ja karjanhoidossa vältetään keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita, hormoneja ja geenimuunneltuja organismeja (GMO). Sen sijaan panostetaan maaperän terveyteen, eläinten hyvinvointiin ja ekologiseen kestävyyteen.

Luomuviljelyssä käytetään luonnollisia lannoitteita, kuten lantaa, ja eläimet kasvatetaan olosuhteissa, jotka vastaavat niiden luonnollista käyttäytymistä. Lannan käyttö rikastaa maaperää luonnollisesti, estää eroosiota ja säästää vettä – kemikaalit on aina sekoitettava suureen vesimäärään.

Perinteinen maanviljely puolestaan perustuu synteettisiin kemikaaleihin, intensiiviseen veden ja maan käyttöön sekä usein geenimuunteluun. Kasvua tehostetaan, kasveja suojellaan taudeilta ja tuholaisilta ja rikkaruohoja tuhotaan mitä erilaisimmilla kemikaaleilla. Osa niistä on vuosien varrella kielletty ja monesta, kuten glyfosaatista, kiistellään edelleen. Tänään Bayer-konsernin valmistama Roundup lienee monelle suomalaisellekin tuttu rikkakasvien torjunta-aine. 

Mitä tutkimukset sanovat luomuruoan terveellisyydestä?

Usein väitetään, että koska luomumaanviljelyssä panostetaan maaperän ravinteikkuuteen luonnollisin keinoin, myös ruoka on terveellisempää ja ravinteikkaampaa. Sen sanotaan sisältävät usein enemmän vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja, mikä tunnetusti tukee terveyttä kuin GetLucky parhaimmillaan kukkaroa. 

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että luomuruoassa on enemmän antioksidantteja ja tiettyjä mikroravinteita, kuten C-vitamiinia, sinkkiä ja rautaa. Amerikkalaisen The Organic Centerin tutkimuksen mukaan luomuviljelyssä tuotetut marjat ja maissi sisältävät jopa 58 % enemmän antioksidantteja ja jopa 52 % enemmän C-vitamiinia. Kyseiset prosenttierot ovat huomattavia ja tukevat luomuruoan kannattajien valintoja ja valintojen tietoperäistä viisautta.

Mitä maitotuotteisiin tulee, esimerkiksi British Journal of Nutritionin tutkimukset viittaavat siihen, että luomulla ruokitun karjan maito sisältää huomattavasti enemmän omega-3-rasvahappoja ja antioksidantteja kuin perinteisesti ruokittujen lehmien. 

Toisaalta on myös tutkimuksia, jotka eivät ole löytäneet merkittäviä eroja luomu- ja perinteisesti tuotetun ruoan ravintoarvoissa. Esimerkiksi makroravintoaineiden (proteiini, rasva, hiilihydraatit ja ravintokuitu) osalta ei ole havaittu suurta eroa luomu- ja perinteisesti tuotetun ruoan välillä, edellä mainittua luomumaitoa lukuun ottamatta.

Torjunta-aineettomuus ja geenimuuntelun välttäminen

Luomutuotannossa ei käytetä torjunta-aineita, joten luomuviljelyssä minimoidaan altistuminen haitallisille kemikaaleille. Lisäksi geenimuuntelu on luomumaailmassa kiellettyä, mikä tarjoaa kuluttajille turvallisen vaihtoehdon, kun he haluavat välttää geneettisesti muunneltuja organismeja ruoassaan. Monet perinteisessä maanviljelyssä käytetyt kemikaalit saattavat ainakin vuosien varrella kertyä kuluttajan kehoon ja kenties altistaa erilaisille enemmän ja vähemmän vakaville sairauksille ja allergioille. Tämä on monen vanhemman mielessä se tärkein syy valita luomuruoka ja antaa lapsille mahdollisimman puhdas alku elämälle.

Huomautettakoon sekin, että luomuviljelyssä työntekijät eivät altistu vahvoille kemikaaleille, jotka voisivat uhata heidän ja heidän perheittensä terveyttä. Useilla maailmankolkilla on raportoitu siitä kuinka maatalouden kemikaalien käyttöön yhdistetyt sairaudet ovat huomattavasti yleisempiä juuri maanviljelijöitten ja heidän perheensä keskuudessa kuin muun maalla asuvan väestön keskuudessa. 

Mitä geenimuunteluun tulee, sen myötä elintarvikkeisiin saattaa tulla uusia aineita, lähinnä proteiineja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi allergioita. Kansainvälinen säännöstely ja tutkimus pyrkivät varmistamaan, että myös geenimuunneltu ruoka on ihmisille turvallista ja terveellistä. Kyseinen geenikäsittely on kuitenkin vielä sen verran nuori ala, ettei sen pitkäaikaisista vaikutuksista aina ole tietoa. 

Yhteenveto

Vaikka luomuruoka saattaa sisältää enemmän tiettyjä ravintoaineita, se ei välttämättä tarkoita, että se olisi huomattavasti terveellisempää. Terveellinen ruokavalio koostuu monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta, riippumatta siitä, onko ruoka luomua vai ei. Lisäksi on tärkeää muistaa, että ruoan terveellisyys riippuu myös siitä, miten sitä valmistetaan ja syödään!