Usein sanotaan ”olet mitä syöt” ja väite pitääkin suureksi osaksi paikkansa. Ruokavaliot vaikuttavat paitsi tarpeellisten vitamiinien ja hivenaineiden saantiin, myös jaksamiseen ja elämänlaatuun.
Esimerkiksi monien rakastama pikaruoka sisältää aimo määrän energiaa kaloreiden muodossa, mutta jää ravintoarvoiltaan kauas kärjestä. Pikapizzat ja -burgerit ovat kuitenkin pikku hiljaa menettämässä suosiotaan jättäen tilaa toisenlaisille ruokatrendeille.
Muun muassa voikahvi on villinnyt painonpudottajia ja muita terveysintoilijoita vuodesta 2019 lähtien, ja vuoden 2023 ruokatrendien tavoitteena on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Ruokaohjeet ottavat huomioon sekä yksilön mieltymykset, ainesten alkuperän, ravintosisällön ja ruoantuotannon vaikutukset ympäristöön.
Myös ajankulu vaikuttaa yhä suuremmassa määrin tehtyihin ruokavalintoihin. Aivan kuten pikakasinot, jossa voittojen nosto nettikasinolta hoituu 5–15 minuutissa, vuoden 2023 ruoka reseptit kootaan valmistusaikojen mukaan. Veitsi ei keittiössä enää paljoa heilu, kun vihanneksetkin myydään valmiiksi paloiteltuina.
Vegetaarinen ja vegaaninen ruokavalio yleistyy
Yhä useampi trendikäs ruoka sisältää vegetaarisen vaihtoehdon tai on jo lähtökohtaisesti kokonaan vegaaninen. Molemmat ruokavaliot perustuvat kasvipohjaiseen ruokaan, mutta rajoittavat eläinkunnan tuotteiden käyttöä eri tavoin.
Vegetaariseen ruokavalioon kuuluu kasvisten lisäksi joitakin eläinkunnan tuotteita, kuten hunajaa, kananmunia (ovo-vegetaarinen ruokavalio) ja erilaisia maitovalmisteita (lakto-vegetaarinen ruokavalio). Lihaa, siipikarjaa ja kalaa vältetään.
Valinnanvaraa kuitenkin riittää. Kokeile erilaisia kasviscurryjä, kuten intialaista kikhernecurrya tai thai-vihannescurrya.
Myös tofu stir-fry kuuluu kesän ruokatrendit 2023 -listalle. Paista tofu rapeaksi ja sekoita se erilaisten vihannesten, kuten porkkanoiden, paprikan, parsakaalin ja pavunversojen kanssa. Mausta seos soija-kastikkeella, inkiväärillä ja valkosipulilla, ja tarjoile riisin tai nuudelien kera.
Vegaanin ruokavalio puolestaan pois sulkee kaikki eläinkunnan tuotteet. Syyt kumman tahansa kasvipohjaisen ruokavalion valitsemiseen voivat olla terveydellisiä, ympäristöllisiä, eettisiä tai puhtaasti makuasia.
Reseptit suunnitellaan siten, että riittävä proteiinin, raudan, kalsiumin, B12-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen saanti on turvattu. Jokaviikkoiseen ostoskoriin kuuluvat palkokasvit, pähkinät, siemenet, täysjyvätuotteet ja soijapohjaiset tuotteet.
Lähiruoka, ekologisuus ja energiatehokkuus kiinnostavat
Termi lähiruoka tarkoittaa muutaman kymmenen kilometrin säteellä tuotettua ja kulutettua ruokaa. Se pyrkii minimoimaan ruoan kuljetukseen liittyvän energiankulutuksen ja päästöt sekä tukemaan paikallisia maanviljelijöitä ja elintarvikealan yrityksiä.
Jos mietit mitä tänään syötäisiin, valitse reseptiisi paikallisesti kasvatettuja hedelmiä ja vihanneksia, maitotuotteita, kalaa, kanaa tai lihaa. Esimerkiksi kermainen lohikeitto on helppo valmistaa lähialueen raaka-aineita hyödyntäen.
Tärkeä osa lähiruokaa on myös ruokajätteen vähentäminen, hävikin minimointi ja kestävä kulutus. Vastuulliset valinnat tekevät nautitusta ruoasta ympäristöystävällisempää ja auttavat ymmärtämään, millaisia ympäristövaikutuksia ruoantuotannossa on.
Ekologisesti kestävä ruoantuotanto pyrkii vähentämään hiilijalanjälkeä, vedenkulutusta, maan ja kemikaalien käyttöä. Käytännössä tämä tapahtuu muun muassa kuluttamalla vesivaroja säästeliäästi, tukemalla luomutuotantoa ja kunnioittamalla kalastusrajoituksia.
Viljelijä voi hyödyntää tippukastelua tai sadetusjärjestelmiä, jotka toimittavat vettä suoraan kasvien juurille vähentäen veden haihtumista. Ruoantuotannon energiatehokkuuteen voi puolestaan kuulua uusiutuvan energian käyttö ja logististen prosessien optimointi.
Kotikokki valitsee helpon ja halvan kotiruoan elämyksistä tinkimättä
Nopea arkiruoka ei vuonna 2023 tarkoita pistäytymistä trendiravintolaan, vaan kätevä kotikokki pyöräyttää täyttävän aterian helposti omassa keittiössä. Leivonta nostaa suosiotaan ja hintatietoiset kuluttajat valitsevat raaka-aineet ja ainesosat huolella.
Keittiöstä alkanut arjen helpottaminen ulottuu muunkinlaiseen elämänhallintaan.
Alla muutamia vinkkejä lankojen pitämisessä hyppysissä hektisimmissäkin hetkissä:
- Suunnittele ateriat etukäteen: Tee viikkosuunnitelma aterioista ja listaa tarvittavat raaka-aineet. Kauppalappu auttaa säästämään ruokakaupassa käyntiin kuluvaa aikaa ja vähentää stressiä ruoanlaiton aikana.
- Valmista ruokaa isompia annoksia: Kun valmistat ruokaa, tee kerralla suurempi määrä ja säilö ylijäämät pakastamalla. Tällä tavoin voit hyödyntää valmiiksi tehtyjä aterioita kiireisinä päivinä ja säästää aikaa ruoanlaitossa.
- Kokeile erilaisia ruokabokseja: Saat valmiiksi suunnitellut, herkulliset reseptit ja tarvikkeet kotiovellesi.
- Käytä monitoimikoneita ja keittiövälineitä: Monitoimikoneet, tehosekoittimet ja muut keittiövälineet tekevät ruoanlaitosta nopeampaa ja helpompaa.
- Hyödynnä helppoja ja nopeita reseptejä: Etsi internetistä tai keittokirjoista helppoja ja nopeita ruokaideoita, jotka eivät vaadi paljon aikaa tai monimutkaisia valmistusvaiheita.
Myös elämykset ja eksotiikka kuuluvat nykykeittiöön. Värikkäät raaka-aineet, kuten punaiset tomaatit, vihreät lehtivihannekset, keltaiset paprikat ja purppuranpunaiset punajuuret antavat annokselle näköä ja ryhtiä.
Koristele annos esimerkiksi tuoreella yrttisilpulla tai syötävillä kukilla, jotka lisäävät estetiikkaa ja hienostuneisuutta. Voit myös järjestellä ainekset kerroksiksi tai erikoisiksi kuvioiksi.
Kokeile erilaisia ruoanlaittomenetelmiä, kuten sous vide -kypsennystä, savustamista tai kuivakypsennystä, ja panosta ruoan maustamiseen ja aromien tasapainoon.
Luo viihtyisä ja houkutteleva ruokailuympäristö ruoan nauttimiseen. Voit kattaa pöydän kauniisti, sytyttää kynttilöitä tai käyttää näyttäviä astioita ja aterimia. Ympäristön visuaalinen kauneus ja tunnelma lisäävät ruokailun iloa ja tekevät ruokailuhetkestä mieleenpainuvan kokemuksen.